Oddelki

Proizvajalci

Prijava na e-novice

Prijavite se na e-novice in prejmite kupon za 10% popusta ob naslednjem naročilu.

LR vodni laboratorij Splashology

Cena z DDV: 34,99 €


* Najnižja cena zadnjih 30 dni: 29,74 €

Trgovina Kakadu
2
Skladišče

Opis:

Didaktičen set za raziskovanje in izvajanje poskusov z vodo. Otroci bodo razvijali razumevanje prostornine, plovnosti predmetov na vodi, spoznavali kako nastanejo milni mehurčki ter se pri tem neizmerno zabavali. 

Priporočeno za otroke starejše od 3. let.

Dimenzije embalaže: 25,4 × 11,4 × 22,9 cm

Material: umetna masa

Več podatkov

Splashology vključuje vsa pripomočke, ki jih potrebujete za odkrivanje znanosti v neraziskanih vodah: epruvete s plavajočim pladnjem, tarče, ki se prilepijo na stene ali lebdijo, bučke, palice za mehurčke in poskuse, ki združijo vse skupaj. Pojdite v vodo, pomorski znanstveniki, z vodnim laboratorijem se boste zabavali, ne glede na to, ali ste na plaži, v kadi, čofotate v umivalniku ali mešate vodo v pladnju!

Opombe za male vodne znanstvenike (in njihove starše!): Preden se poglobite v poskuse, raziščite vse pripomočke. Napolnite jih z vodo, vstavite epruvete v pladenj, brizgnite vodo z brizgo ... kmalu boste odkrili številne funkcije in zabavne uporabe, ki jih ima vsak kos!

Predlogi za poizkuse

Zabava z mehurčki!
Pripomočki: milnica ali otroški šampon, palice za mehurčke in epruveta. Navodila: Pripravite raztopino mehurčkov: napolnite približno 3⁄4 majhne epruvete z vodo. Dodajte štiri brizge milnice za telo; dobro premešajte. Čas je za mehurčke! Poglejte vsako od palic: katera ima obliko kroga? Potopite to palico v raztopino in napihnite nekaj mehurčkov. Kakšne oblike so mehurčki? Ali so enake oblike kot palica? Enako storite s palicami s kvadratno in trikotno obliko. Primerjajte obliko mehurčkov z uporabo vseh treh palic. Ali imata kaj skupnega? Okrogle so! Zakaj so mehurčki okrogli? Zrak, ujet v mehurčku, je plin, zato se enakomerno potiska nazaj na vsaki točki na površini mehurčka. Te sile na zunanji in notranji strani mehurčka dajejo mehurčku okroglo obliko.


Mešanje barv (v umivalniku)
Pripomočki: barvila za živila, brizga, epruvete. Navodila: Veliko epruveto napolnite z vodo. Dodajte pet kapljic rdeče jedilne barve. Pokrijte in pretresite ali močno premešajte, da se barva premeša. Majhne epruvete do polovice napolnite z vodo. V eno dodajte tri kapljice rumene jedilne barve, v drugo pa tri kapljice modre jedilne barve. Kot prej pretresite ali premešajte, da se barve popolnoma premešajo. Z brizgo za brizganje vbrizgajte rdečo vodo v rumeno vodo. Pretresite, da vidite novo barvo! Zdaj zmešajte rdečo vodo z modro vodo. Ponovno pretresite in odkrijte novo barvo! Ste bili presenečeni, ko ste videli, kako preprosto je bilo narediti nove barve? Primarne barve (rdeča, rumena, modra) se zmešajo, da nastanejo sekundarne barve, kot sta oranžna in vijolična v tem poskusu. Kaj mislite, kaj bi se zgodilo, če bi zmešali modro in rumeno? Poskusite in poglejte! Svet je tvoja mavrica.


Potopite plovilo!
Pripomočki: pladenj, epruvete. Navodila: Vemo, da pladenj plava (kot splav) na vodi ... toda kaj bi bilo potrebno, da bi potonil? Spremenimo splav v podmornico! Najprej napolnite vsako epruveto z vodo in ju položite v pladenj v vzorcu malo-veliko-malo. Ali še vedno plava? Da? V redu, čas je, da poskusite nekaj drugačnega. Kaj pa, če premaknemo ravnovesje teže? Odvrzite majhne epruvete. Velika epruveta naj bo napolnjena do 3⁄4 črte, vendar jo postavite na en konec in ne na sredino pladnja. Ali je pladenj zaradi tega manj stabilen? Ali se nagne ali sploh potopi v vodo? Kaj se zgodi, če pladenj prevzame vodo, zdaj ko smo poskušali spremeniti ravnovesje teže? Odstranite epruvete. En konec pladnja rahlo nagnite, da bo nekaj vode priteklo čez rob. Izpustite. Ali še vedno plava? Na koncu potopite pladenj in ga potisnite na dno, tako da je popolnoma pod vodo. Spustite in poglejte, ali priplava nazaj na vrh. Ali se prevrne (obrne)? Pri tem poskusu gre predvsem za plovnost ali sposobnost predmeta, da lebdi. Ko predmetu dodate težo v obliki vode ali dodatnih predmetov, povečate njegovo gostoto. In ko ima predmet večjo gostoto od vode, se bo potopil. Ne pozabite na to naslednjič, ko se boste čofotali s svojo najljubšo igračo za kopanje.


Napolnite epruveto!
Pripomočki: pladenj, epruvete, brizgo. Navodila: Postavite tri epruvete v pladenj za plavajoče ladjice. Postavite ga na vodno gladino. Oglej si epruvete in primerjaj njihove velikosti. Napovejte: koliko majhnih epruvet bo potrebnih za polnjenje velike epruvete? Poskusite! Brizgo za brizganje potopite v vodo, jo napolnite in nato brizgajte vodo v eno od majhnih epruvet, dokler ni polna. V veliko epruveto nalijte vodo. Koliko ste ga napolnili? Enako storite z brizgo in drugo majhno epruveto. Ali je velika epruveta zdaj napolnjena do vrha? Ste pravilno napovedali? Ta poskus dokazuje, da lahko celoto sestavimo iz različno velikih delov. Na prvi pogled si morda niste mislili, da lahko dve majhni epruveti napolnita eno veliko epruveto, a videz lahko vara. Zdaj veste: 1 mala epruveta = ½ velike epruvete.


Zadenite tarčo!
Pripomočki: brizga, penasta plovca. Navodila: Enega od penastih plovcev postavite na vodo blizu sebe, drugega pa nekoliko dlje. Brizgo za brizganje potopite v vodo in povlecite ročaj nazaj, da napolnite komoro. Ocenite, kako močno boste morali potisniti ročaj brizge, da boste zadeli vsako tarčo z vodo. Ko ste pripravljeni, ciljajte in streljajte! Morda boste morali brizgo po prvem poskusu ponovno napolniti. Poskušajte, dokler ne zadenete tarče! Poskusite znova, vendar tokrat prilepite tarče na steno (da se tarče primejo, poškropite nekaj vode na steno in tarče). Tarče lahko postavite na sosednje stene kopalne kadi, od ene do druge, gor in dol ali v povsem novo formacijo – odvisno je od vas! Kaj je bilo drugače pri poskušanju zadeti tarčo, ko je postavljena vodoravno (na vodi) in ko je nameščena navpično (na steni)? Ali je voda potovala drugače? Glavna razlika je zračni tlak. Če pritisnete ročaj močneje, ustvarite večji zračni pritisk skozi komoro, kar ima za posledico močnejši curek vode. Ti si naredil razliko!


Plasti zabave
Pripomočki: pladenj, epruvete, brizga, lijak, šampon, krema za britje Navodila: Epruvete postavite v pladenj in ga postavite na vodo. Vstavite lij v veliko epruveto. Skozi lij dolivajte vodo, dokler ni epruveta do polovice polna. Vzemite svoj najljubši šampon in skozi lijak iztisnite dobro količino. Ali se šampon meša z vodo ali plastjo na vrhu? Odstranite lijak. Nato naj starš iztisne kepico peneče se kreme za britje neposredno na vodo. Kaj se je zgodilo tokrat? Ker je pena tako lahka in ima manjšo gostoto kot voda, lebdi na vrhu. Poskusite še tole: Vsebino epruvete viljte v bučko s širokim grlom. Za dobro mero dodajte še nekaj vode in kreme za britje. Zdaj potopite brizgo v bučko in napolnite komoro. Ali lahko skozi šobo potisnete kaj te penaste, milne in vodene mešanice, ali je pregosta?


Sledi toku!
Pripomočki: 2 čaši, bučki, 3 epruvete, 5 pokrovov. Navodila : Zberite vseh pet pokrovov ter dve bučki in tri epruvete. Ali menite, da voda enako dobro teče skozi vse pokrove? Ali kateri od pokrovov popolnoma blokira pretok vode? Preverite z organizacijo tekmovanja v polivanju! Vsako od posod napolnite z vodo in pokrijte s pokrovi primerne velikosti (dva sta primerna samo za bučke!). Poskušajte eno za drugo izliti vodo iz vsake posode. Pomislite na svoje odgovore na zgornja vprašanja v 2. koraku. Ali ste pravilno uganili? Vidite lahko, da voda teče le toliko, kolikor dopušča njena posoda. To pomeni, da je voda prilagodljiva. Poskušati natočiti vodo skozi zamašek je kot poskušati spustiti vodo skozi zamašeno cev – voda nima kam iti. Toda voda lahko prosto teče v odprtih prostorih, kot so potoki in oceani, dokler ni ovir (kot so jezovi).

Šifra: LER2945

Ocene kupcev (1)

Katja P. ob 2021-09-09
5
Kaj vam je/ni na izdelku všeč in zakaj? Bi izdelek priporočili naprej?: Pripomocki so kvalitetno narejeni in primerni tudi za najmlajse. Prilozeni so zabavni in poucni predlogi za poizkuse (poleg navodil za izvedbo je prilozena tudi razlaga zakaj je izid poizkusa taksen kot je).
Izdelek vsekakor priporocam.

Samo kupci, ki so kupili izdelek lahko podajo komentar o izdelku