Oddelki

Proizvajalci

Prijava na e-novice

Prijavite se na e-novice in prejmite kupon za 10% popusta ob naslednjem naročilu.

Obvestilo v zvezi z varnostjo nosilca krmila za kolesa woom ORIGINAL 2018-2021

05. 07. 2023



Dragi kupci koles woom,

za vas imamo obvestilo glede varnosti nosilca krmila za kolesa woom ORIGINAL modelnih let 2018-2021 z zasnovo sponke z enim vijakom v srebrni barvi.

Odkrita je bila majhno verjetnost da se drog, ki povezuje krmilo z vilicami zrahlja ali odlepi, kar vpliva na krmiljenje. Prosimo, da kolesa ne uporabljate, dokler krmilo ne bo servisirano.









S pomočjo spletnega orodja za preverjanje nosilca krmila lahko na hiter in enostaven način preverite, ali se obvestilo nanaša na vaše kolo.

Prvi korak:

Uporabite spletno orodje za preverjanje nosilca krmila: Spletno orodje za preverjanje nosilca krmila

Drugi korak:

Če se obvestilo nanaša na vaše kolo, lahko preko woom spletne strani naročite svoj brezplačni komplet za vzdrževanje krmila woom ORIGINAL z brezplačno dostavo, ki vsebuje vse, kar potrebujete za servisiranje krmila. S pomočjo seta nato opravite servis nosilca krmila. Naročilo lahko oddate tukaj.

ALI

Brezplačno servisiranje krmila lahko za vas opravimo tudi mi. Kolo lahko pripeljete v skladišče Kakadu v delovnem času skladišča, od ponedeljka do petka med 9. in 19. uro. Čas servisiranja nosilca je od 1 do 3 delovnih dni. Če prihajte iz oddaljenega kraja predlagamo, da se en delovni dan prej najavite na [email protected] ali po telefonu 070 477 089. Skladišče se nahaja na Celovški cesti 280, 1000 Ljubljana (za lažjo orientacijo - skladišče je v stavbi Supernova Mercator centra v Šiški, vhod je zraven poslovalnice Sanolabor). 


Spodaj boste našli najpogostejša vprašanja in odgovore, ki vam bodo pomagali odgovoriti na vprašanja ali pomisleke, ki jih imate v zvezi s tem varnostnim obvestilom.

Za več informacij obiščite https://help.woombikes.com/article/1075-stem-safety-notice ali nas kontaktirajte na [email protected]




NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA IN ODGOVORI


1. Na kaj se nanaša varnostno obvestilo?

Kolesa woom ORIGINAL iz modelnih let 2018–2021 z zasnovo objemke za nosilec krmila z enim vijakom zahtevajo vzdrževanje nosilca: obstaja nevarnost, da se drog, ki povezuje krmilo z vilicami, zrahlja ali odlepi, kar predstavlja tveganje za poškodbe.

Zato je bilo izdano varnostno obvestilo o ustavitvi vožnje za vse voznike dotičnih koles woom ORIGINAL, dokler krmilo ne bo servisirano. Vsi lastniki koles ste upravičeni do brezplačnega woom ORIGINAL kompleta za vzdrževanje nosilca krmila oziroma do brezplačnega servisa, ki ga nudimo v Kakadu-ju.

Prosimo, prenehajte uporabljati kolo, dokler ne naredite ustreznega servisa!


2. Na katera woom kolesa se nanaša obvestilo v zvezi z varnostjo nosilca krmila?

Obvestilo se nanaša na woom kolesa ORIGINAL modelnega leta 2018-2021. Dotična kolesa je mogoče prepoznati po zasnovi vpenjanja nosilca krmila z enim vijakom, ki je v srebrni barvi.

 Določite svoj model woom kolesa















Kolesa woom ORIGINAL, ki so bila proizvedena in prodana pred avgustom 2018, imajo samo en vijak nosilca krmila, vendar niso predmet obvestila. Ta vijak je črne in ne srebrne barve. Prav tako niso predmet obvestila kolesa woom NOW, woom OFF, woom OFF AIR in woom UP.

Predmet akcije v zvezi z varnostjo nosilca krmila prav tako niso modeli koles woom ORIGINAL z nosilcem krmila s sponko z dvojnim vijakom in novejši modeli koles woom ORIGINAL (od aprila 2021 do zdaj). Kolesa imajo namreč prenovljeno zasnovo z uporabo dveh vijakov, kar povečuje varnost.


3. Kako resno je tveganje v zvezi z varnostjo nosilca krmila?

Tveganje, da bi se nosilec krmila sprostil, je zelo majhno. Tveganje je bolj verjetno pri močno uporabljenih kolesih, ki niso bila ustrezno oskrbovana in vzdrževana. To tveganje se poveča, če vijak objemke droga ni dovolj privit z momentnim ključem na priporočenih 10 Nm.


4. Kaj je podjetje woom naredilo na tem področju?

Takoj, ko so se pri podjetju woom zavedali problema varnosti nosilca krmila, sta se ekipi za izdelke in skladnost lotili raziskovanja vzroka in možnih rešitev. Izvedli so notranje in zunanje testiranje, da bi določili najboljši način ukrepanja.

Ker je testiranje pokazalo, da je tveganje bolj verjetno pri močno uporabljenih kolesih, ki niso bila ustrezno oskrbovana in vzdrževana, so se odločili, da izvedejo obsežno kampanjo za odpravo nepravilnosti ter obvestijo skupnost woom prek glasil, družbenih medijev in mreže distributerjev. O tem vprašanju obveščajo po vsem svetu in brezplačno ponujajo komplete za varnost nosilca krmila. Stranke v Evropi se lahko odločijo za enkratni servis nosilca krmila pri lokalnem prodajalcu woom oz. prejmejo paketek na dom.

Strankam močno svetujejo, naj ne vozijo svojih koles, dokler ne bodo izvedeni vsi potrebni ukrepi.


5. Kako se opravi servis nosilca krmila?

- Preverite, ali je kolo woom ORIGINAL serije F (modelno leto 2018 do 2021), ki ima obliko vpenjanja stebla z enim vijakom. Preverite tukaj
- Potrebno orodje: 5 mm imbus ključ, sredstvo za razmaščevanje s topilom, papirnata brisača ali krpa, montažna pasta
- Vijak sprostite s 5 mm imbus ključem
- Potegnite nosilec krmila navzgor
- Očistite krmilno cev vilice
- Montažno pasto enakomerno nanesite na krmilno cev vilice
- Ponovno namestite nosilec krmila
- Poravnajte krmilo
- Privijte vijak. Navor: 10 Nm
- Preverite: nagnite in zasukajte krmilo.
- Kolo woom ORIGINAL je zdaj pripravljeno za uporabo. Podjetje woom priporoča, da vsakih 12 mesecev preverite, ali je vijak pravilno zategnjen (10 Nm).


Na voljo je tudi  video, ki korak za korakom prikaže, kako opravite servis, če ga izvedete sami doma. 


6. Zakaj je varnost nosilca krmila sploh postalo vprašanje?

Zasnova nosilca krmila na določenih modelih woom ORIGINAL, prodanih med letoma 2018 in 2021, je bila zasnovana varno, vendar ga je treba ustrezno vzdrževati. Pri woomu so ugotovili, da lahko nepravilno zategnjena objemka predstavlja tveganje. Ko so se tega problema zavedli, so začeli raziskovati vzrok. Ekipe za izdelke in skladnost so sodelovale z zunanjimi raziskovalnimi ustanovami, da bi izvedli preskuse, poiskali rešitve in na koncu izboljšali izdelke. Ugotovili so, da problem rešuje nanos montažne paste na krmilo vilic in pravilno zategovanje vijaka objemke.

Cilj pri podjetju woom je zagotoviti varna kolesa za vse stranke. To pomeni, da si nenehno prizadevajo za nadgradnjo in razvoj vsakega dela vsakega kolesa, ki ga proizvedejo. Poleg tega stranke poučujejo o pomembnosti vzdrževanja koles, da bi zagotovili varnost in dolgo življenjsko dobo koles woom. 

Spremenjena zasnova nosilca krmila na novejših kolesih woom je zasnovana za večjo zaščito. Novi in izboljšani nosilci krmila niso pokazali nobenih znakov morebitnih težav z varnostjo.


7. Kaj vprašanje varnosti nosilca pove o trajnosti koles woom?


Ne glede na vprašanje varnosti nosilca krmila, so kolesa woom visokokakovostna kolesa, ki bodo dolgo služila številnim otrokom. Vendar pa dotičnih koles woom ne uporabljajte, dokler se nosilec krmila ne servisira. Z nanosom montažne paste na krmilo vilice in nato z ustreznim navorom zategnite krmilo, da bo trdno pritrjeno, tako da bo kolo woom pripravljeno za vožnjo še mnogo let.





Nazaj na arhiv novic